Organizarea și desfășurarea activității de apărare împotriva incendiilor reprezintă un ansamblu integrat de măsuri și sarcini organizatorice, tehnice și operative. Scopul este prevenirea și reducerea riscurilor de incendiu, asigurarea intervenției operative pentru limitarea și stingerea incendiilor, protejarea vieții oamenilor și a bunurilor materiale, precum și protejarea mediului împotriva efectelor situațiilor de urgență cauzate de incendii.

Componente ale Organizării Apărării Împotriva Incendiilor

 1. Structuri cu atribuții în domeniul apărării împotriva incendiilor:
  • Acestea includ serviciile profesioniste de pompieri, servicii private, voluntarii, inspectoratele pentru situații de urgență și alte entități responsabile cu gestionarea riscurilor de incendiu.
 2. Acte de autoritate:
  • Elaborarea, aprobarea și difuzarea actelor de autoritate (decizii, dispoziții, hotărâri) care stabilesc răspunderi în acest domeniu sunt esențiale pentru funcționarea eficientă a sistemului de apărare împotriva incendiilor.
 3. Controlul periodic al stărilor de pericol:
  • Planificarea și executarea de controale periodice pentru depistarea și înlăturarea stărilor de pericol care pot favoriza inițierea sau dezvoltarea incendiilor.
 4. Analiza capacității de apărare împotriva incendiilor:
  • Evaluarea periodică a capacității de apărare împotriva incendiilor și identificarea eventualelor deficiențe.
 5. Programe de optimizare:
 6. Asigurarea funcționării mijloacelor tehnice:
  • Menținerea și verificarea mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor, cum ar fi echipamentele de stingere, instalațiile de detectare și alarmare.

Organizarea Apărării Împotriva Incendiilor la Locul de Muncă

La locul de muncă, organizarea apărării împotriva incendiilor constă în prevenirea incendiilor, organizarea intervenției de stingere și afișarea instrucțiunilor specifice. Acest lucru implică:

Norme Legislative în România (continuare)

Pentru organizarea și desfășurarea activității de apărare împotriva incendiilor în România, există legislație specifică, inclusiv:

 • Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor: Această lege reglementează ansamblul activităților specifice, măsurilor și sarcinilor pentru prevenirea și reducerea riscurilor de incendiu, intervenția operativă și protecția persoanelor și bunurilor.
 • Normativ cadru indicativ NC 001-99:Acesta detaliază cerințele stabilite prin Legea nr. 10/1995 privind calitatea în construcții și prevede norme tehnice pentru prevenirea și stingerea incendiilor în clădiri și instalații.
 • Normativ privind prevenirea și stingerea incendiilor în unitățile de învățământ: Acesta stabilește cerințe specifice pentru școli, grădinițe și alte instituții de învățământ.
 • Normativ privind prevenirea și stingerea incendiilor în unitățile sanitare: Acesta se aplică spitalelor, clinicilor și altor unități medicale.
 • Normativ privind prevenirea și stingerea incendiilor în unitățile industriale: Acesta reglementează măsurile de prevenire și intervenție în caz de incendiu în fabrici, depozite și alte unități industriale.

LEGISLATIE SITUATII DE URGENTA PSI SU

In Romania, legislatia privind situatiile de urgenta este reglementata prin Legea nr. 307/2006 privind situatiile de urgenta, care a fost modificata si completata prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 41/2008. Aceasta lege stabileste cadrul legal pentru prevenirea si gestionarea situatiilor de urgenta, precum si pentru protejarea persoanelor, bunurilor si mediului.

Pentru mai multe detalii consultați articolul:

Legislație situații de urgență

In cazul in care doriti sa aflati mai multe despre legislatia privind situatiile de urgenta in Romania, va recomandam sa ne contactaţi.

Concluzie

Organizarea și desfășurarea activității de apărare împotriva incendiilor sunt esențiale pentru siguranța oamenilor și a bunurilor materiale. Prin implementarea unor măsuri adecvate, putem reduce riscurile de incendiu și proteja comunitățile noastre.

Etichete: Etichetăapărare împotriva incendiilor
A fost de ajutor articolul?
DaNu
Echipament PSI0
Nu ai echipament PSI in cos!
Continua cumparaturile
0
Contactează-ne
Bună ziua 👋
Cu ce ​​vă putem ajuta?