Verificări P.R.A.M.

Verificarea electrica a prizelor de pamant, tablourilor, utilajelor si prizelor de 230V, respectiv 400V aferente instalatiilor pentru orice tip de imobil, in conformitate cu reglementarile in vigoare.

Ce Facem

consultanta-psi

Consultanţă PSI

sisteme-psi

Instalare Sisteme PSI

Servicii-PSI

Servicii PSI

distributie-PSI

Distribuţie PSI

Verificări PRAM | Măsurători PRAM | Buletin PRAM

 

Verificare prizei de pamant pentru instalatii electrice de joasa tensiune, cu emiterea de buletin PRAM pentru Protectia Muncii, Protectia Consumatorilor si de catre Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta.

Beneficiile folosirii unei instalații electrice sunt evidente, insa pentru protejarea persoanelor, a aparaturii utilizate si a cladirilor sunt necesare masuri de securitate pe toata durata exploatarii. Una dintre aceste masuri se refera la programarea periodica a unui serviciu profesional de verificari P.R.A.M.

Verificarea P.R.A.M este o masura de siguranta ce este descrisa in nomenclatorul de punere in functiune si exploatare curenta a instalațiilor electrice. Scopul acestei manopere este de a determina calitatea protectiei realizata prin punerea la pamant a instalațiilor electrice (impamantare) si a sistemului ce asigura protectia instalației si cladirii la descarcarile electrice atmosferice (paratraznet).

In urma acestor verificari P.R.A.M, se poate confirma sau infirma nivelul de protectie pe care instalația electrică il ofera in timpul exploatarii in cazul aparitiei unor defectiuni. Aceste incidente pot aparea la aparatele electrice, dar pot fi provocate si de mediul exterior. Scopul principal al functionarii in parametri in privinta impamantarii si protectiei la descarcari electrice se refera la:

 • Protectia la electrocutare a persoanelor ce folosesc instalația electrică, aparatura conectată aflată in standby sau utilizată efectiv;
 • Indepartarea riscului izbucnirii unui incendiu in urma descarcarilor electrice naturale;
 • Protejarea oricarui echipament electric, aflat sau nu in functiune, in caz de traznet sau acumulare de energie statica.

Aceste beneficii pot deveni functionale cu conditia ca partea de instalație electrica care elimina riscurile amintite sa fie montata corespunzator, realizata cu materiale de calitate si functionala in parametri. Prin verificari P.R.A.M se pot pune in evidenta lipsurile si se pot recomanda masurile ce trebuie luate pentru aducerea instalației electrice la parametrii optimi de securitate in exploatare.

Verificarea P.R.A.M reprezinta singura metoda prin care se pot depista nereguli in functionarea unei instalatii electrice in raport cu calitatea si functionarea corespunzatoare a impamantarii. Iata care sunt motivele pentru care aceasta verificare realizata de electricieni autorizati ANRE este obligatorie:

 •  Sunt obligatorii verificari P.R.A.M asupra instalațiilor electrice cu o anumita periodicitate in functie de scopul in care este folosita instalatia. Exista o diferentiere de timp intre instalatiile de joasa tensiune, care au un risc mai scazut de electrocutare (case individuale, apartamente, birouri si sedii de firma) si cele care deservesc aparatura industriala sau echipamente folosite in intrenprinderi sau institutii strategice. Acestea din urma sunt considerate instalatiile periculoase si foarte periculoase in raport cu nivelul de calitate al impamantarii;
 •  Dincolo de masurile anterioare obligatorii prevazute de lege, pe care proprietarul de instalație electrica trebuie sa le respecte, intervine si aspectul avizarilor de functionare, fara de care nu poate fi desfasurata o activitate economica sau sociala. Pentru deschiderea unei activitati sunt necesare avize, cel putin de la ITM si ISU, care pretind, printre altele, si prezentarea unui certificat de verificare P.R.A.M actual;
 • Controalele periodice care sunt realizate de institutiile statului, cum sunt Inspectorarul pentru protectia muncii, IGSU Pompieri sau Protectia Consumatorului, pot sa solicite un buletin P.R.A.M recent.

Daca aspectul legal este clar in ceea ce priveste serviciile obligatorii de verificari P.R.A.M, nu trebuie ignorat aspectul de preventie. In mod special, pentru utilizatorii care folosesc instalatii electrice in gospodarii, o verificare P.R.A.M profesionala ii va pune la adapost de pericole ce pot aparea in orice moment.

 

Orice instalație electrica se va deteriora odata cu trecerea timpului. Imbatranirea componentelor este datorata si modului sau atentiei in utilizare, precum si a frecventei cu care sunt folosite, in mod special, prizele. Pentru aceste motive si tinand cont de aspectul legal, verificari P.R.A.M se vor solicita astfel:

 • 6 luni – Cand frecventa si modul de utilizare al instalației sunt ridicate si nu se acorda atentie folosirii acesteia;
 • 12 luni – Cand aveti in folosinta o instalație in regim domestic si care este accesata si intretinuta cu atentie. Verificarile P.R.A.M realizate la acest interval vor avea in vedere o testare completa, respectiv: pentru priza de pamant, tabloul electric, prize si eventual aparatura electrica din dotarea cladirii.

Drept masura de prevedere, este recomandat ca instalatiile aflate in folosinta in case individuale, vile, terase, cabane, etc., sa beneficieze de verificari P.R.A.M complete, o data la 6 luni, pe timp de iarna si pe timp de vara. Actiunea factorilor de mediu, coroziunea sistemului de impamantare, pot modifica drastic valoarea rezistentei de dispersie a prizelor cu impamantare.

Finalitatea serviciului de verificare P.R.A.M este pusa in evidenta de intocmirea si predarea catre solicitant a unui buletin in care vor aparea rezultatele masuratorilor efectuate. In plus, in raport sunt precizate si informatii legate de:

 • Locul si beneficiarul pentru care se executa serviciul;
 • Detalii despre instalatia care este verificata;
 • Aparatura cu care s-au realizat masuratorile;
 • Conditiile de lucru, fizice si de mediu;
 • Concluzii legate de activitatea de verificare P.R.A.M;
 • Observatii si recomandarii in legatura cu nereguli constatate;
 • Data urmatoarei etape de verificari P.R.A.M;
 • Numele / calitatea persoanei / firma care a realizat serviciul.

Raportul va contine informatii specifice activitatii, in format clar si usor de interprerat de catre autoritatile care sunt abilitate sa le verifice.  Raportul realizat pentru o instalație de joasa tensiune va cuprinde urmatoarele determinari:

 • Rezistenta de dispersie a prizei de impamantare (instalatia pentru paratrasnet);
 • Rezistenta de dispersie pentru prizele de pamant din cladire;
 • Calitatea continuitatii instalației la nivelul racordurilor spre impamantare pentru prize clasice (230V si 400V), pentru tablouri electrice, aparatura sau alte utilaje electrice;
 • Rezistenta izolatiei conductorilor electrici;
 • Impedanta masurata in bucla-retea si in bucla scurt-circuit;
 • Verificari pentru: echilibrarea si succesiunea fazelor, intrerupatoare automate disjunctoare, protectii diferentiale, curenti de scurgere, putere, etc.;
 • Depistarea contactelor imperfecte.

In functie de fiecare tip de instalație care intra in verificari P.R.A.M, raportul va fi suplimentat si cu alte valori care rezulta din determinarile realizate. 

Informatiile prezentate indica faptul ca aceste lucrari de verificari P.R.A.M se incadreaza in aria profesionala a instalațiilor electrice. Drept urmare, persoanele care pot efectua o verificare P.R.A.M sunt electricienii autorizati ANRE. Acestia au dreptul sa emita buletine P.R.A.M cu semnatura si stampila in format olograf.

Cele mai importante beneficii pe care le va primi solicitantul sunt urmatoarele:

 • Calitatea serviciului prin respectarea procedurilor;
 • Folosirea de aparatura omologata si metrologizata;
 • Efectuarea tuturor verificarilor, conform normativului pentru fiecare tip de instalație electrica in parte;
 • Validarea rezultatelor prin emiterea unui certificat / raport verificari P.R.A.M;
 • Posibilitatea folosirii raportului in relatia cu urmatoarele institutii ce au drept de verificare:ITM, ANRE, SSM-SU, ISU, ISC, ISCIR, firme de asigurari, auditori, Protectia Consumatorului.

Servicii Speed Fire Protection

Contacteaza acum un consultant Speed Fire

Verificări PRAMMăsurători PRAMBuletin PRAM

Doar profesionisti

9

Specializare si Training

Un pompier greseste o singura data

9

Acoperire nationala

Centre  operationale la nivel national

9

Echipamente de calitate

Echipamente de lucru avizate si certificate

Ani

Proiecte

Pompieri

Consultanti si Specialisti PSI

Servicii Speed Fire Protection

SpeedFire.ro – Servicii de verificare si masurare P.R.A.M

Vezi serviciile noastre PSI

Evaluare de risc, Scenariu de Securitate, Aviz de securitate, Expertize tehnice si audit PSI

Proiectare, instalare si mentenata sisteme si solutii de prevenire si stingere incendii

Servicii Pompieri, stingere incendii, monitorizare centrale incendiu, Servicii Evenimente

Stingatoare, substante stingere, Mentenanţă stingatoare, signalistica PSI

Echipament PSI0
Nu ai echipament PSI in cos!
Continua cumparaturile
0
Contactează-ne
Bună ziua 👋
Cu ce ​​vă putem ajuta?