Scenariu de securitate la incendiu trebuie adaptat în funcție de nevoile și specificul fiecărei situații

Scenariul de securitate la incendiu este o documentație realizată de proiectanți, arhitecți și/sau ingineri de instalații pentru categorii specifice de construcții care necesită aprobare sau autorizare în ceea ce privește siguranța la incendiu, ce trebuie întocmit în conformitate cu HG 1739/2006 și cu OMAI 130/2007.

Scopul acestui scenariu este să stabilească cerințele constructive care trebuie îndeplinite, precum pereți, plafoane, uși, ferestre și altele, pentru construcțiile noi și cele existente care nu au avut scenariul de securitate la incendiu realizat în momentul obținerii autorizației de construire.

Scenariu de securitate la incendiu este bazat pe normative de proiectare și stabilește cerințele și regulile legale care trebuie îndeplinite de către proiectanți. Scenariul definește caracteristicile constructive pe care trebuie să le îndeplinească elementele construcției și se elaborează în faza PTh pentru construcțiile noi.

În cazul construcțiilor existente, care nu au avut scenariul de securitate la incendiu realizat în momentul obținerii autorizației de construire, proprietarul poate solicita o expertiză tehnică pentru securitatea la incendiu a clădirii sau poate obține un certificat de urbanism pentru reconfigurarea interioară.

Scenariul de securitate la incendiu poate fi realizat doar de către persoanele cu calitatea de proiectant, iar partea de instalații a proiectului poate fi suplimentată în urma realizării scenariului.

Scenariul de securitate la incendiu are rolul de a asigura o corelare între diversele normative de proiectare, precum P118/1999, P118/2013, NP24, NP25, NP127 și NP051.

Scenariul securitate incendiu este elaborat de către proiectanți cu calitatea de proiectant și poate fi supus modificărilor, dacă apar hidranți interiori și/sau exteriori, sisteme de stingere automată cu sprinklere, sisteme de detectare și alarmare a incendiilor sau diverse sisteme de limitare și stingere a incendiilor.

Pentru a elabora un scenariu de securitate la incendiu, sunt necesare următoarele:

Pentru clădirile noi, se impune predarea planurilor de arhitectură și instalatii, împreună cu memoriile tehnice aferente, în faza PTh.

În cazul extinderilor sau modificărilor aduse clădirilor existente, se impune predarea unui releveu actualizat și real, împreună cu planurile de arhitectură și instalatii.

Este recomandat și proiectul inițial al clădirii în faza PTh, cu planurile de arhitectură și instalatii, iar în eventualitatea unui scenariu de securitate la incendiu inițial, acesta trebuie vizat și confirmat ca neschimbat de către ISU.

În cazul în care nu există relevee de arhitectură și instalatii ale clădirii, acestea pot fi întocmite de către arhitectii noștri, însă vor fi tarifate separat față de scenariul de securitate la incendiu.

Normative ce reglementeaza scenariul de securitate la incendiu:

• Normativ privind securitatea la incendiu a construcţiilor – P118 / 1999 , P118 / 2, P118 / 3 

 Normativ privind securitatea la incendiu a parcajelor subterane pentru autoturisme – NP1 27

• Proiectarea construcţiilor publice subterane – NP25

• Normativ pentru proiectarea, execuţia şi exploatarea construcţiilor destinate parcării autoturismelor- NP24 

Etichete: Etichetăscenariu de securitate la incendiu, Etichetăscenariul de securitate la incendiu
A fost de ajutor articolul?
DaNu
Echipament PSI0
Nu ai echipament PSI in cos!
Continua cumparaturile
0
Contactează-ne
Bună ziua 👋
Cu ce ​​vă putem ajuta?