ASPECTE GENERALE

Un cutremur poate afecta spitalele mai mult decât alte tipuri de obiective. Vulnerabilitatea unitatilor de ingrijire a sanatatii este generata, in principal, de urmatoarele elemente:

  • incapacitatea majoritatii pacientilor de a se proteja singuri;
  • pierderea mediului steril, aspect ce poate agrava starea persoanelor aflate in ingrijire; existenta echipamentelor complexe, aparatura de specialitate, instalatii de gaze specifice
  • (ex. Co2), climatizare, substante si produse chimice etc.
  • inlocuirea sau refacerea echipamentelor avariate necesita resurse de timp si specialisti.

PREGÃTIREA

Pentru a diminua efectele unui cutremur major asupra spitalelor sunt necesare o serie de masuri preventive, care vizeaza identificarea pericolelor din fiecare sector de activitate (saloane, cabinete, sali de operatie, spatii tehnologice, spatii administrative etc.) si actionarea in vederea reducerii riscului pentru persoanele si echipamentele/bunurile din cladire.

cutremur-pregatire

In acest sens, vor fi verificate toate spatiile cladirilor si se vor analiza pericolele identificate, luându-se in calcul efectele unei miscari seismice:

  • Structura de rezistenta a cladirii va rezista unei miscari seismice? Cladirea a fost expertizata seismic?
  • Miscarea/prabusirea obiectelor grele (echipamente medicale, mobilier sau alte obiecte) poate cauza ranirea persoanelor sau bloca caile de evacuare? Activitatea medicala se poate desfasura in conditiile intreruperii alimentarii cu energie electrica sau gaze naturale?
  • Care este ponderea pacientilor care nu se pot proteja singuri si unde sunt amplasati acestia?
  • Care sunt echipamentele ce reprezinta riscuri suplimentare (se  iau in calcul rezervoare de oxigen, rezervoare/butelii de GPL, aparatura radiologica) ca urmare a producerii unui cutremur?
  • Pentru actiunea personalului se vor stabili proceduri adaptate la specificul obiectivului. Aceste vor contine toate activitatile care trebuie intreprinse de personalul unitatii medicale in timpul manifestarii miscarii seismice, precum si dupa terminarea acesteia. Procedurile trebuie cunoscute de tot personalul si exersate periodic in cadrul unor exercitii si/sau aplicatii.

IN TIMPUL CUTREMURULUI

PERSONALUL  SPITALULUI:  regula  de  baza  in timpul unui cutremur este pastrarea calmului.

Personalul spitalului trebuie sa linisteasca pacientii, astfel incât pe timpul miscarii seismice acestia sa nu intre in panica, sa fuga pe scari sau sa utilizeze liftul pentru a parasi cladirea.

Personalul spitalului se va proteja sub o piesa de mobilier solida, sub o grinda, lânga un perete interior de rezistenta sau sub tocul usii. Personalul tehnic va proceda conform procedurilor stabilite.

PERSOANELE INTERNATE:

  • miscarea seismica poate agrava dificultatile pentru cei cu probleme de sanatate, mobilitate sau de echilibru.
  • pe cât posibil se vor indeparta de ferestre, peretii exteriori sau de alte obiecte care le pot rani;
  • se vor aseza pe podea lânga un perete exterior, intr-o zona unde sunt protejati de caderea eventualelor obiecte ce ii pot rani.
  • Isi vor proteja capul si gâtul cu bratele sau cu o perna;
  • daca se afla imobilizati la pat, isi vor proteja capul si gâtul cu bratele sau cu o perna;                                                                                  
  • daca utilizeaza un scaun cu rotile vor bloca rotile si vor ramâne asezati pâna se opreste cutremurul. Isi vor proteja capul si gâtul cu bratele sau cu o perna.

DUPÃ TERMINAREA CUTREMURULUI

Primele masuri adoptate dupa teminarea miscarii seismice sunt pentru linistirea persoanelor din spital si acordarea primului ajutor celor raniti; persoanele desemnate vor actiona pentru remedierea avariilor la instalatiile tehnologice si/sau pentru stingerea eventualelor incendii; personalul de specialitate va verifica integritatea instalatiilor si aparaturii specifice. In situatia intreruperii alimentarii cu energie electrica se vor pune in functiune sursele de alimentare alternativa; in cazul in care se decide evacuarea cladirii, operatiunea se va face in ordine (conform Planului de evacuare) si numai dupa verificarea cu atentie a traseelor de evacuare.

protectie_cutremur_spitale
Etichete: Etichetăcutremur, EtichetăReguli generale de protectie la cutremu
A fost de ajutor articolul?
DaNu
Echipament PSI0
Nu ai echipament PSI in cos!
Continua cumparaturile
0
Contactează-ne
Bună ziua 👋
Cu ce ​​vă putem ajuta?