Extinctor – dispozitiv de stingere a incendiilor care contine un agent extinctor si este proiectat pentru a fi utilizat de catre o persoana fara pregatire speciala. Extinctoarele sunt dispozitive portabile care pot fi utilizate pentru a stinge incendiile in stadiile lor incipiente, astfel incat sa se evite raspandirea lor.

Tipuri de extinctoare

Exista mai multe tipuri de extinctoare, in functie de tipul de agent extinctor utilizat si de tipurile de incendii pe care le pot stinge. De exemplu, extinctoarele cu pulbere sunt eficiente pentru a stinge incendiile clasei A, B si C (adica incendiile care implica materiale solide, lichide sau gazoase), in timp ce extinctoarele cu spuma sunt eficiente pentru a stinge incendiile clasei A si B (adica incendiile care implica materiale solide si lichide).

Extinctoarele cu gaz sunt un tip de extinctoare care folosesc un agent extinctor gazos pentru a stinge incendiile. Acest tip de extinctor este de obicei utilizat pentru a stinge incendiile clasei B (adica incendiile care implica lichide inflamabile) si, uneori, pentru a stinge incendiile clasei C (adica incendiile care implica gaze inflamabile).

Exista mai multe tipuri de gazuri extinctoare, fiecare dintre ele avand propriile caracteristici si utilizari specifice. De exemplu, dioxidul de carbon (CO2) este un gaz comun utilizat ca agent extinctor pentru incendiile clasei B si C, deoarece este un gaz inerte care nu lasa reziduuri dupa stingerea incendiului. Alte gazuri extinctoare comune sunt halonul, fenoxietanolul si ciclohexanolul.

In general, extinctoarele cu gaz sunt considerate a fi mai sigure de utilizat decat alte tipuri de extinctoare, deoarece nu lasa reziduuri dupa stingerea incendiului si nu contin substante chimice care pot fi daunatoare pentru mediu sau pentru oameni. Totusi, acest tip de extinctor trebuie utilizat cu atentie, deoarece gazul extinctor poate fi toxic in anumite conditii.

Verificarea extinctoarelor 

Extinctoarele trebuie verificate periodic pentru a se asigura ca sunt in stare buna de functionare si ca agentul extintor se afla la nivelul recomandat. In Romania, legislatia privind extinctoarele este reglementata prin Legea nr. 307/2006 privind situatiile de urgenta si Normativul de aplicare a acestei legi, care stabilesc cerintele de utilizare, verificare si intretinere a extinctoarelor.

Extinctor P6 – Ce este extinctorul P6? Caracteristici – Scop si utilitate – Verificare extinctoare P6 – Legislatie

Contacteaza un consultant PSI

Etichete: EtichetăExtinctoare, Etichetăextinctor
A fost de ajutor articolul?
DaNu
Echipament PSI0
Nu ai echipament PSI in cos!
Continua cumparaturile
0
Contactează-ne
Bună ziua 👋
Cu ce ​​vă putem ajuta?