Care sunt tipurile de instalare a unei rețele de hidranți?

Hidranții sunt sisteme de ieșire ale rețelei de apă, necesare pentru a se putea racorda cu furtunurile PSI în cazuri de urgență și incendii. Aceștia reprezintă soluția ideală pentru stingerea unui incendiu la o clădire civilă sau industrială și se prevede instalarea unei rețele de hidranți prin care să se distribuie apă rece. Pentru o funcționare optimă, instalația de hidranți trebuie să fie dotată cu dispozitive și armături pentru formarea, dirijarea și împrăștierea jetului de apă.

Există trei tipuri de hidranți, în funcție de locația în care sunt amplasați:

  • Hidranți de perete (interiori)
  • Hidranți de suprafață sau supraterani (exteriori)
  • Hidranți subterani (îngropați)

Rețele de hidranți interiori (de perete)

Hidranții de perete (interiori) sunt robinete cu ventil și corp din alamă sau fontă, dotate cu racorduri pentru furtun și cu țevi de refulare cu orificiu de stropire. Acești hidranți sunt soluția ideală pentru stingerea unui incendiu în interiorul unei clădiri și se compun din robinetul de racord, furtunul cu piesele de racord și îmbinare și teava de refulare cu duza de presiune. Furtunul hidrantului interior poate fi confecționat din canepă, fibre sintetice sau cauciuc și se așează într-o cutie sub formă de rola sau panglica.

Pentru o instalare optimă, acești hidranți se montează în cutii metalice, pe perete, la o înălțime de 1,40m – 1,50m față de nivelul pardoselii. Accesul la hidranți trebuie să fie ușor, chiar și în caz de trafic intens. Amplasarea și numărul de hidranți interiori pentru combaterea incendiilor se determină ținând seama de numărul de jeturi care trebuie să atingă fiecare punct combustibil din interiorul clădirii, de raza de acțiune a hidrantului și de lungimea culoarelor de acces din clădire.

Rețele de hidranți de suprafață sau supraterani (exteriori)

Hidranții de suprafață sau supraterani (exteriori) sunt dispozitive fixe cu robinet, confecționate din aliaj de aluminiu rezistent la coroziune, situate în exteriorul clădirilor și racordate la conductele de distribuție a apei sub presiune. Instalarea acestui tip de hidrant permite alimentarea autospecialelor de pompieri în caz de incendiu, dar și stropirea străzilor sau a grădinilor la nevoie.

O rețea de hidranți supraterani exteriori poate fi legată la rețeaua de apă pentru utilizare menajeră sau industrială. În cazul rețelelor de apă de înaltă presiune, stingerea incendiilor se face direct de la hidranți, iar în cazul celor de joasă presiune, stingerea incendiilor se poate face doar cu ajutorul unei pompe mobile de incendiu sau autopompe.

Hidranții de incendiu de suprafață prezintă mult mai mare siguranță în exploatare decât hidranții subterani, putând fi ușor identificați și racordați rapid la sursele de alimentare cu apă și la echipamentul de stins incendii.

Rețele de hidranți subterani (îngropați)

Hidrantul de incendiu subteran este un dispozitiv montat pe conducta principală de distribuție a apei, care asigură conectarea hidranților portabili pentru alimentarea cu apă a utilajelor de stins incendii utilizate de pompieri.

Hidrantul subteran este montat în sol, iar lângă gaura de golire se execută un loc de absorție a apei golite, din nisip sau balastru, pentru a evita înghețul în timpul iernii. Partea superioară a hidrantului este protejată de o cutie hidrant marcată cu inscripția „Hidrant”. În caz de avarie a mecanismului hidrantului, capacul ventilului poate fi demontat și sistemul poate fi înlocuit fără a dezgropa hidrantul. Durata de viață a unui hidrant subteran este de cel puțin 20 de ani.

În general, clădirile civile și cele industriale sunt prevăzute cu hidranți exteriori, fie de suprafață, fie subterani, cu excepția clădirilor mici, care prezintă un risc redus de incendiu și necesită doar o rețea de hidranți interiori.

Pentru mai multe detalii despre instalarea, verificarea si întreținerea rețelelor de hidranți vă rugam sa ne contactați.

Etichete: Etichetăcutii hidranti, Etichetăhidrant exterior, Etichetăhidrant interior, Etichetăhidranti subterani, Etichetăhidranti supraterani, Etichetăretele hidranti
A fost de ajutor articolul?
DaNu
Echipament PSI0
Nu ai echipament PSI in cos!
Continua cumparaturile
0
Contactează-ne
Bună ziua 👋
Cu ce ​​vă putem ajuta?