Verificarea periodica a prizelor de pamant este importanta pentru siguranta electrica in locuinte si cladiri. Prin verificarea periodica se pot detecta problemele legate de instalatia electrica, cum ar fi scurtcircuitele sau suprasarcinile, care pot provoca incendii sau alte accidente. De asemenea, verificarea periodica poate ajuta la prevenirea problemele electrice care pot afecta eficienta si durata de viata a echipamentelor electrice.

Pentru a efectua verificarea periodica a prizelor de pamant, este necesar sa se utilizeze un tester de prize de pamant. Acest instrument permite masurarea rezistentei de izolare a prizei de pamant si poate detecta daca exista probleme cu instalatia electrica. Verificarea periodica ar trebui sa fie realizata de catre un electrician calificat, care va folosi echipamentul adecvat si va respecta toate regulile de siguranta.

Recomandarea generala este ca verificarea periodica a prizelor de pamant sa fie realizata o data pe an, de preferat inainte de sezonul de iarna, cand se utilizeaza mai multe echipamente electrice. Totusi, frecventa verificarilor poate varia in functie de specificul locatiei si de conditiile de utilizare. De exemplu, in cazul cladirilor cu risc ridicat de incendiu, verificarile ar trebui sa fie efectuate mai frecvent.

Verificarea periodica a prizelor de pamant – PRAM

PRAM (Punct de Referinta al Alimentarii cu Mica Tensiune) este o unitate de masura folosita in Romania pentru a determina tariful pentru verificarea periodica a instalatiilor electrice. Tariful pentru verificarea periodica se calculeaza in PRAM, iar valoarea unui PRAM este stabilita de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE).

In ceea ce priveste verificarea periodica a prizelor de pamant, aceasta este una dintre operatiunile incluse in verificarea periodica a instalatiilor electrice. Verificarea periodica a prizelor de pamant implica masurarea rezistentei de izolare a prizei de pamant si detectarea problemelor legate de instalatia electrica. Verificarea periodica a prizelor de pamant trebuie realizata de catre un electrician calificat, folosind echipamentul adecvat si respectand toate regulile de siguranta.

Cand se efectueaza verificarea PRAM?

Verificarea PRAM (Punct de Referinta al Alimentarii cu Mica Tensiune) se efectueaza la o periodicitate maximă de verificare de 2 ani în medii puţin periculoase şi anual în medii periculoase şi foarte periculoase. De exemplu, in cazul cladirilor cu risc ridicat de incendiu, verificarile ar trebui sa fie efectuate mai frecvent.

Verificarea PRAM implica efectuarea unei serii de verificari pentru a se asigura ca instalatia electrica este in stare buna de functionare si respecta normele de siguranta. Verificarile pot include, dar nu sunt limitate la, verificarea prizei de pamant, verificarea protectoarelor de supratensiune, verificarea aparatelor de masura si control, verificarea conductorilor si cablurilor electrice, etc.

Verificarea PRAM trebuie efectuata de catre un electrician autorizat si trebuie sa fie insotita de un certificat de verificare emis de catre acesta. Certificatul de verificare PRAM trebuie pastrat de catre proprietarul cladirii pentru a putea fi prezentat la cerere, de exemplu, in cazul vanzarii sau inchirierii cladirii.

Ce cuprinde raportul intocmit in urma verificarii PRAM?

Raportul intocmit in urma verificarii PRAM (Punct de Referinta al Alimentarii cu Mica Tensiune) cuprinde o serie de informatii privind starea instalatiei electrice si respectarea normelor de siguranta. Raportul ar trebui sa cuprinda, cel putin, urmatoarele informatii:

 • Datele de identificare ale instalatiei electrice (de exemplu, numarul de înmatriculare, data de realizare a instalatiei, etc.)
 • Datele de identificare ale electricianului care a efectuat verificarea (numarul de autorizatie, numele si prenumele electricianului, etc.)
 • Descrierea instalatiei electrice (tipul de instalatie, numarul de prize, intrerupatoare, sigurante, etc.)
 • Rezultatele verificarilor efectuate (masuratori, teste, etc.)
 • Concluziile electricianului privind starea instalatiei electrice
 • Recomandarile electricianului pentru remedierea eventualelor probleme identificate
 • Data si semnatura electricianului care a efectuat verificarea

Este important ca raportul intocmit in urma verificarii PRAM sa fie redactat intr-un mod clar si concis, astfel incat sa poata fi inteles de catre orice persoana. De asemenea, raportul trebuie sa fie pastrat de catre proprietarul cladirii, pentru a putea fi prezentat la cerere.

Cine poate efectua verificare PRAM?

Verificarea PRAM (Punct de Referinta al Alimentarii cu Mica Tensiune) poate fi efectuata de catre electricieni autorizati de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE). Electricienii autorizati sunt persoane care au dovedit prin examen ca detin cunostintele si abilitatile necesare pentru a efectua in mod competent verificarea instalatiilor electrice.

Pentru a putea efectua verificarea PRAM, electricienii autorizati trebuie sa detina un echipament adecvat si sa respecte toate regulile de siguranta in timpul verificarilor. Este important ca verificarea PRAM sa fie efectuata de catre un electrician autorizat, deoarece numai acesta poate emite certificatul de verificare PRAM, care atesta ca instalatia electrica este in stare buna de functionare si respecta normele de siguranta.

Pentru a gasi un electrician autorizat in Romania, puteti contacta Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) sau puteti accesa lista electricienilor autorizati disponibila pe site-ul acesteia. De asemenea, puteti contacta direct firmele de electricitate care ofera servicii de verificare PRAM sau puteti solicita recomandari de la cunostinte sau de la asociatiile de proprietari.

Cat costa serviciul de verificare PRAM?

Tariful pentru serviciul de verificare PRAM (Punct de Referinta al Alimentarii cu Mica Tensiune) este stabilit de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) si se exprima in PRAM (Puncte de Referinta ale Alimentarii cu Mica Tensiune). Valoarea unui PRAM este stabilita de catre ANRE si poate fluctua in timp in functie de diverse factori, cum ar fi evolutia costurilor cu materialele si echipamentele necesare verificarilor sau rata inflatiei.

Tariful pentru serviciul de verificare PRAM se calculeaza in functie de numarul de PRAM necesari pentru a acoperi toate verificarile care trebuie efectuate asupra instalatiei electrice. Numarul de PRAM necesari poate varia in functie de specificul instalatiei electrice si de complexitatea verificarilor care trebuie efectuate. De exemplu, pentru o instalatie electrica mica, numarul de PRAM necesari poate fi mai mic, in timp ce pentru o instalatie electrica mai complexa sau pentru o cladire cu risc ridicat de incendiu, numarul de PRAM poate fi mai mare.

Pentru a afla tariful pentru serviciul de verificare PRAM in cazul unei anumite instalatii electrice, puteti contacta un electrician autorizat sau o firma de electricitate care ofera acest serviciu si solicita o oferta de pret. De asemenea, puteti accesa site-ul ANRE pentru a afla valoarea actuala a PRAM-ului si pentru a face o estimare a costului verificarii PRAM pentru instalatia electrica dvs.

Care este valoarea amenzii pentru lipsa unui certificat actual PRAM?

Daca detineti o locuinta sau o cladire nerezidentiala in Romania si nu aveti un certificat de verificare PRAM (Punct de Referinta al Alimentarii cu Mica Tensiune) valabil, puteti fi amendat de catre inspectorii de specialitate din cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE).

Valoarea amenzii pentru lipsa unui certificat PRAM actual poate varia in functie de normele in vigoare la momentul constatarii neregulii. Potrivit OUG nr. 79/2013 privind unele masuri de protectie a consumatorilor de energie electrica, valoarea amenzii pentru lipsa unui certificat PRAM poate ajunge la 5.000 lei.

Este important sa aveti un certificat de verificare PRAM valabil, deoarece acesta atesta ca instalatia electrica este in stare buna de functionare si respecta normele de siguranta. Certificatul PRAM trebuie prezentat la cerere, de exemplu, in cazul vanzarii sau inchirierii cladirii. In lipsa unui certificat PRAM valabil, proprietarul cladirii poate fi amendat si poate fi obligat sa efectueze verificarea PRAM inainte de a putea vinde sau inchiria cladirea.

Este posibil sa primesc o amenda in lipsa unui buletin PRAM?

Buletinul PRAM (Punct de Referinta al Alimentarii cu Mica Tensiune) este un document emis de catre electricianul autorizat care a efectuat verificarea PRAM. Buletinul PRAM cuprinde rezultatele verificarilor efectuate, concluziile electricianului privind starea instalatiei electrice si eventualele recomandari pentru remedierea problemelor identificate.

Daca detineti o locuinta sau o cladire nerezidentiala in Romania si nu aveti un buletin PRAM, puteti fi amendat pentru aceasta neregula. Totusi, lipsa unui buletin PRAM poate indica faptul ca instalatia electrica nu a fost verificata in ultimii patru ani, ceea ce este o neregula. In acest caz, puteti fi amendat pentru lipsa unui certificat PRAM valabil, care atesta ca instalatia electrica este in stare buna de functionare si respecta normele de siguranta.

Este important sa aveti un buletin PRAM, deoarece acesta poate fi solicitat de catre inspectorii de specialitate din cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) in vederea verificarii starii instalatiei electrice. De asemenea, buletinul PRAM poate fi solicitat de catre potentialii cumparatori sau chiriasi, pentru a se asigura ca instalatia electrica este in stare buna de functionare.

Care sunt pasii pentru obtinerea unei certificat PRAM?

Pentru a obtine un certificat PRAM (Punct de Referinta al Alimentarii cu Mica Tensiune) pentru instalatia electrica a locuintei sau a cladirii dvs., trebuie sa urmati urmatorii pasi:

 1. Asigurati-va ca instalatia electrica este in stare buna de functionare si respecta normele de siguranta. Inainte de a programa verificarea PRAM, puteti efectua verificari vizuale ale instalatiei electrice si remedia orice probleme evidente, cum ar fi prizele sau intrerupatoarele defecte.

 2. Contactati un electrician autorizat pentru a programa verificarea PRAM. Electricienii autorizati sunt persoane care au dovedit prin examen ca detin cunostintele si abilitatile necesare pentru a efectua in mod competent verificarea instalatiilor electrice. Puteti gasi un electrician autorizat prin intermediul Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) sau prin intermediul unei firme de electricitate care ofera acest serviciu.

 3. Prezentati electricianului toate documentele necesare verificarii PRAM. In general, pentru a efectua verificarea PRAM, electricianul va avea nevoie de urmatoarele documente: certificatul de garantie al instalatiei electrice (daca exista), certificatul de conformitate al aparatelor electrice (daca exista) si certificatul de atestare fata de incendiu (daca este cazul).

 4. Efectuati verificarea PRAM. Verificarea PRAM implica efectuarea unei serii de verificari pentru a se asigura ca instalatia electrica este in stare buna de functionare si respecta normele de siguranta. Verificarile pot include, dar nu sunt limitate la, verificarea prizei de pamant, verificarea protectoarelor de supratensiune, verificarea aparatelor de masura si control, verificarea conductorilor si cablurilor electrice, etc.

 5. Primiti certificatul PRAM. Dupa efectuarea verificarii PRAM, electricianul va va elibera un certificat de verificare PRAM, care atesta ca instalatia electrica este in stare buna de functionare si respecta normele de siguranta. Certificatul PRAM trebuie pastrat de catre proprietarul cladirii pentru a putea fi prezentat la cerere, de exemplu, in cazul vanzarii sau inchirierii cladirii.

De ce este obligatorie verificarea PRAM?

Verificarea PRAM (Punct de Referinta al Alimentarii cu Mica Tensiune) este obligatorie pentru toate instalatiile electrice din locuinte si cladiri nerezidentiale din Romania. Verificarea periodica a instalatiilor electrice este necesara pentru a se asigura ca acestea sunt in stare buna de functionare si respecta normele de siguranta.

Instalatiile electrice care nu au fost verificate periodic pot prezenta riscuri pentru siguranta persoanelor care le utilizeaza, cum ar fi riscul de electrocutare sau de incendiu. De asemenea, instalatiile electrice care nu sunt in stare buna de functionare pot duce la intreruperea furnizarii energiei electrice sau la scaderea eficientei consumului de energie.

Verificarea PRAM este obligatorie deoarece este un mod de a proteja consumatorii de energie electrica prin asigurarea ca instalatiile electrice sunt in stare buna de functionare si respecta normele de siguranta. Verificarea PRAM trebuie efectuata de catre electricieni autorizati si trebuie sa fie insotita de un certificat de verificare emis de catre acestia. Certificatul PRAM trebuie pastrat de catre proprietarul cladirii pentru a putea fi prezentat la cerere.

Contacteaza un consultant PRAM

Etichete: Etichetăbuletin PRAM, Etichetăoferta PRAM, EtichetăPRAM, Etichetăpret PRAM, Etichetăraport PRAM, Etichetăverificare PRAM
A fost de ajutor articolul?
DaNu
Echipament PSI0
Nu ai echipament PSI in cos!
Continua cumparaturile
0
Contactează-ne
Bună ziua 👋
Cu ce ​​vă putem ajuta?