Siguranța la incendiu: ce să faci dacă o mașină (autovehicul) ia foc? – Incendiu AUTO

Autovehiculul este o mașinărie complexă cu componente mecanice și electrice. Cu prezența multor componente de frecare, lichide inflamabile și cablaje electrice complexe, incendiul este unul dintre cele mai frecvente pericole într-o mașină. Focul este ultimul lucru de care ai nevoie cand conduci mașina. Incendiul asupra unei mașini în mișcare poate fi fatal, deoarece poate deteriora componentele critice ale vehiculului.

O mașină poate lua foc în cazul unei coliziuni, a unei scurgeri de combustibil, a unei explozii a anvelopei sau a unei defecțiuni electrice. Motivul poate fi oricare, dar incendiul dintr-o mașină în mișcare este periculos pentru că trebuie să oprești mașina pentru a ieși din pericol. Incendiul într-o mașină parcata aduce propriul set de provocări. Acest articol va analiza toate scenariile de pericol de incendiu într-o mașină și vă va oferi măsurile de precauție pentru a evita un incendiu în mașină. Citiți mai departe, deoarece acest articol va arunca lumină asupra siguranței la incendiu în mașină și ce ar trebui să faceți și ce nu ar trebui să faceți dacă mașina dumneavoastră ia foc.

Ghid de siguranță la incendiu auto:

Ghidul de siguranță la incendiu auto este unul dintre aspectele critice ale deținerii unei mașini. În cazul unui incendiu în mașina dvs., ar trebui să fiți suficient de informați pentru a lua măsuri urgente. De asemenea, ar trebui să puteți identifica cauza incendiului pentru a stinge incendiul la timp. Deci, înțelegerea motivului incendiului și luarea măsurilor necesare devin cruciale atunci când mașina dumneavoastră este în flăcări. Acest articol vă va oferi, de asemenea, sfaturi despre cum să gestionați situația dacă mașina dumneavoastră ia foc.

Ce să faci dacă mașina ta ia foc:

O mașină în flăcări este o situație foarte periculoasă, deoarece poate crea panică în rândul ocupanților autovehicului. Accidentele de incendiu auto se pot datora diverselor motive și pot fi fatale uneori, deoarece o mașină conține un rezervor de combustibil, care este umplut cu benzină sau motorină, care este un lichid foarte inflamabil. Deci, ce ar trebui să faci când mașina ta ia foc? Mai jos sunt câteva dintre scenariile de pericol de incendiu auto și pașii pe care ar trebui să îi luați dacă sunteți implicat în astfel de incidente:

1. În timp ce conduceți mașina:

Dacă mașina dvs. este în flăcări în timp ce conduceți pe drum, urmați următoarele puncte pentru a scăpa de pericol:

  • Opriți masina și opriți contactul: primul lucru pe care trebuie să-l faceți dacă observați un incendiu în mașina dvs. în timp ce conduceți este să vă opriți pe marginea drumului și să opriți contactul.
  • Ieșiți din mașină: Următorul lucru pe care trebuie să-l faceți este să ieșiți din mașină cât mai repede posibil. De asemenea, ar trebui să ajutați ceilalți ocupanți să iasă în siguranță din mașină. De asemenea, puteți debloca toate ușile și geamurile înainte de a decupla contactul.
  • Depărtați-vă de mașina care arde: de îndată ce coborâți din mașină, îndepărtați-vă de autovehiculul care arde. O mașină conține lichide inflamabile, care ar putea duce la o explozie. Așadar, păstrați o distanță de siguranță față de mașina care arde. De asemenea, dacă este posibil, alertați traficul care se apropie de pericolul din față.
  • Folosiți stingătorul de incendiu: Dacă aveți un stingător de incendiu (legislatia ne obliga sa avem extinctor auto –  Extinctorul auto este reglementat prin Legea 307/2006), încercați să stingeți focul înainte ca acesta să scape de sub control. Rețineți că, urmați acest punct numai dacă este sigur să faceți acest lucru. Este întotdeauna bine să ai un stingător de incendiu în mașină, la indemana, deoarece pericolele de incendiu auto sunt imprevizibile.
  • Nu deschideți capota/ portbagajul: Când o mașină este în flăcări, nu deschideți capota/ portbagajul în încercarea de a stinge focul. Focul în compartimentul motorului sau sub mașină este foarte periculos, iar dacă încercați să deschideți portbagajul/capota, flăcările se pot aprinde și vă pot arde mâinile.
  • Contactați pompierii și poliția rutieră – 112: Dacă incendiul scapă de sub control, ar trebui să contactați imediat pompierii și, de asemenea, să anunțați poliția rutieră despre același lucru. Poliția rutieră va ajuta la alertarea traficului care se apropie despre incident.
  • Fiți conștienți de traficul care se apropie: nu stați în mijlocul drumului. Stați întotdeauna în spatele mașinii care arde pentru a evita să fiți lovit de traficul care se apropie.

2. Când mașina este parcata/oprită în trafic:

Incendiul într-o mașină parcată sau în timpul așteptării în trafic poate fi foarte dificil de gestionat. Trebuie să fii bine conștient de împrejurimi înainte de a lua orice acțiune evazivă. Mai jos sunt câteva dintre punctele de urmat dacă sunteți vreodată prins în astfel de situații:

  • Opriți motorul masinii și contactul: când observați fum sau flăcări în mașină, opriți motorul și contactul și coborâți din autovehicul. De asemenea, luați în considerare deblocarea ușilor mașinii astfel încât vehiculul să fie ușor accesibil pentru a stinge incendiul.
  • Depărtați-vă de vehicul: de îndată ce coborâți din mașină, îndepărtați-vă de vehiculul care arde. O mașină este echipată cu componente electrice și lichide inflamabile care ar putea provoca explozii și resturi ar putea să te lovească. Așadar, păstrați întotdeauna o distanță de siguranță față de mașina de foc.
  • Alertați alti conducatori auto și pietoni: atunci când mașina dvs. în flăcări se află în mijlocul drumului, poate provoca daune și altor vehicule. Așadar, atenționați ceilalți utilizatori ai drumului să se îndepărteze de mașina care arde. De asemenea, avertizați pietonii să stea departe de mașină.
  • Contactați pompierii – 112: contactați imediat pompierii, deoarece o mașină care arde în mijlocul drumului poate fi periculoasă. Pompierii vor putea controla rapid situația și vor stinge focul.
  • Nu încercați să stingeți singur focul: Nu încercați niciodată să stingeți singur focul. Deoarece vehiculul se află în mijlocul drumului, riscul de a fi lovit de traficul care se apropie este mare. De asemenea, nu este sigur să stingi focul fără a înțelege cum să faci față unor astfel de situații.
  • Nu încercați să preluați bunurile personale din mașină: nu vă apropiați niciodată de mașina în flăcări pentru a colecta lucrurile personale . O mașină care arde este foarte periculoasă, deoarece gazele toxice sunt dăunătoare, iar o explozie vă poate răni dacă nu mențineți o distanță de siguranță față de autovehiculul care arde.

3. Din cauza unui accident/coliziune:

O mașină poate lua foc în cazul unui accident sau al unei coliziuni. O mașină care a luat foc după un accident este una dintre cele mai periculoase situații, deoarece ocupanții ar putea fi răniți. Ieșirea din mașină este esențială dacă un vehicul ia foc după un accident. Urmați punctele de mai jos dacă mașina ia foc după un accident:

  • Coborâți din mașină: dacă mașina ia foc după un accident, prioritatea dvs. ar trebui să fie să coborâți din vehicul. Chiar dacă sunteți rănit, ar trebui să încercați să ieșiți din vehicul cât mai curând posibil, deoarece incendiul poate provoca o explozie și poate provoca răni mortale.
  • Ajută-i pe ceilalți pasageri: odată ce poți ieși din mașină, ar trebui să îi ajuți pe ceilalți pasageri să iasă din vehiculul care arde. Deblocați ușile și ajutați-i pe alții să se îndepărteze de pericol.
  • Contactați serviciile de urgență – 112: contactați imediat pompierii, poliția rutieră și ambulanța, dacă este necesar. Pompierii vor putea controla rapid incendiul, iar poliția rutieră va alerta traficul care se apropie de pericolul din față.

stingator-p1

Cum se folosește un stingător de incendiu?

Un stingător de incendiu este unul dintre echipamentele vitale de siguranță în caz de incendiu. Puteți lua în considerare păstrarea unui stingător de incendiu în mașină, deoarece accidentele de incendiu sunt imprevizibile. În același timp, ar trebui să știți și cum să operați un stingător auto în situații dificile. În primul rând, ar trebui să fiți bine conștienți de locația extinctorului în mașină. În mod normal, toate stingătoarele cu pulbere funcționează la fel. Trebuie să trageți de știftul/cheia care etanșează extinctorul și să vizați focul și să apăsați mânerele împreună. Dar rețineți că ar trebui să utilizați stingătorul numai dacă este sigur să faceți acest lucru.

Semne de avertizare că mașina ta este în flăcări:

Identificarea semnelor de avertizare ale unui potențial incendiu de mașină este esențială pentru a lua măsuri evazive. Atenție la semnele de avertizare de mai jos în timp ce conduceți mașina, deoarece ar putea indica că mașina este în flăcări:

  • Siguranțe arse: siguranțele ard din cauza căldurii excesive sau a unor probleme cu conexiunile electrice, iar dacă găsiți siguranțe arse în timp ce conduceți mașina, atunci ar putea fi un incendiu în compartimentul motorului sau sub mașină.
  • Sunet puternic de evacuare: evacuarea va începe să producă bubuituri puternice dacă există foc sub vehicul sau în spatele mașinii.
  • Temperatura motorului: Va exista o creștere bruscă a temperaturii motorului dacă există un incendiu sub capotă sau pe compartimentul motorului.
  • Niveluri scăzute de lichid: nivelurile de combustibil, ulei și lichide pot scădea rapid în cazul unui incendiu. Atenție la fluctuațiile bruște ale indicatorului de combustibil și al uleiului.
  • Defecțiune a anvelopei: anvelopele ar putea să spargă din cauza incendiului de sub mașină.
  • Un miros de ars: Puteți simți mirosul de cauciuc sau plastic ars dacă mașina este în flăcări.

Factori care contribuie la incendiile auto:

Autovehiculul este o mașinărie complexa cu o tonă de componente mecanice și electrice. Există mai mulți factori care pot provoca un incendiu într-o mașină. Mai jos sunt factorii care contribuie la un incendiu de mașină:

  • Defecțiune mecanică: o mașină este echipată cu componente mecanice care produc căldură din cauza frecării. O defecțiune a oricăror astfel de componente mecanice poate duce la un incendiu.
  • Defecțiune electrică: o mașină constă din cabluri electrice complexe și alte componente electrice, cum ar fi lumini, sistem electronic de injecție de combustibil, baterie etc. Defecțiunea sau funcționarea defectuoasă a componentelor electrice poate duce la incendiu.
  • Utilizarea componentelor necorespunzătoare: Utilizarea materialelor/componentelor de calitate scăzută într-o mașină poate duce la incendiu. Componentele mecanice ale unei mașini suferă un nivel ridicat de stres, iar dacă calitatea nu este la nivelul mărcii, se poate defecta și poate provoca un incendiu.
  • Cablaj defect/slăbit: Un fir slăbit sau o conexiune defectuoasă a cablajului poate provoca un scurtcircuit care ar putea duce la un incendiu. Firele expuse sunt, de asemenea, predispuse la scântei, iar o scânteie este suficientă pentru a lua foc.
  • Deversare de ulei: Dacă uleiul este vărsat pe compartimentul motorului în timp ce schimbați uleiul de motor, acesta poate lua foc atunci când temperatura motorului crește. Prin urmare, asigurați-vă întotdeauna că nu există scurgeri de ulei în compartimentul motorului.
  • Scurgeri de lichid: Scurgerile altor fluide vitale, cum ar fi lichidul de răcire, lichidul de transmisie, lichidul de servodirecție etc. pot provoca un incendiu în mașina dumneavoastră. Verificați întotdeauna dacă există scurgeri înainte de a scoate mașina pe drum.
  • Bușon de umplere cu ulei slăbit/lipsa: Un capac de umplere cu ulei, slăbit sau lipsă, poate face ca uleiul să se scurgă peste tot motorul. Uleiul de motor poate lua foc din cauza temperaturii ridicate și poate fi fatal atunci când conduceți mașina.
  • Furtunuri uzate/slăbite: Furtunurile sunt componentele vitale ale unei mașini. Furtunurile uzate/rupte/slăbite pot provoca multe daune motorului, deoarece transportă fluide către motor. Furtunul de combustibil defect, furtunul radiatorului etc. poate duce la incendiu din cauza scurgerii de combustibil sau lichid de răcire.

Cum să preveniți (sau) să evitați incendiile auto:

Prevenirea este întotdeauna mai bună decât intervenția atunci când mașina este în flăcări. Urmați următoarele puncte pentru a evita incendiile auto:

  • Service-ați-vă mașina la intervale regulate sau conform intervalului sugerat de producător. Mențineți toate fluidele la niveluri optime și asigurați-vă că toate componentele sunt în stare perfectă de funcționare.
  • Verificați regulat conductele de combustibil pentru orice uzură sau scurgere. Scurgerile de combustibil sunt foarte periculoase deoarece este un lichid foarte inflamabil.
  • Luați un stingător auto și păstrați-l lângă scaunul șoferului.
  • Nu fumați în interiorul mașinii. Chiar și o scânteie mică poate duce la incendiu, deoarece interiorul mașinii conține plastic și alte materiale care pot lua cu ușurință foc.
  • Opriți imediat motorul dacă simțiți miros de cauciuc sau plastic ars sub mașină.
  • Opriți mașina imediat dacă observați fum din zona frânelor.
  • Evitați parcarea mașinii lângă gaze sau fluide inflamabile. Motorul va fi fierbinte când parcați mașina și este mai bine să evitați parcarea în apropierea materialelor inflamabile.
  • Opriți motorul în timp ce realimentați mașina. Vaporii combustibilului pot intra în contact cu căldura produsă de motor și pot lua foc.
  • Nu transportați și nu lăsați substanțe inflamabile în interiorul mașinii. Temperatura din interiorul unei mașini închise poate crește destul de ridicat, iar substanțele inflamabile pot lua foc.
  • Parcați întotdeauna mașina într-un loc sigur și mai ales vara, parcați mașina într-o zonă umbrită.
  • Evitați utilizarea accesoriilor aftermarket care pot modifica cablajul original al mașinii.
  • Pătura de incendiu pentru mașini cu motor pe benzină și diesel

Securitatea la incendiu în stațiile de încărcare e-auto: Ce trebuie să știți despre sistemele de stingere, răcire, transport și depozitare sigură a mașinilor electrice

Etichete: Etichetăextinctor auto, EtichetăGhid de siguranță la incendiu, Etichetăincendiu auto, Etichetămașină în flăcări, Etichetăstingator auto
A fost de ajutor articolul?
DaNu
Echipament PSI0
Nu ai echipament PSI in cos!
Continua cumparaturile
0
Contactează-ne
Bună ziua 👋
Cu ce ​​vă putem ajuta?