Hidranții exteriori: standardul SR EN 671-3:2012 și de ce este important pentru siguranța la incendiu

Hidranții exteriori sunt sisteme fixe de stingere a incendiilor care pot fi folosite de pompieri pentru a combate focul în caz de urgență. Aceste sisteme sunt compuse din hidranți montați pe rețelele de distribuție a apei din unitățile administrativ-teritoriale, care trebuie să asigure condițiile de debit și presiune necesare stingerii incendiilor.

Hidranții exteriori pot fi de două tipuri: supraterani sau subterani. Hidranții supraterani sunt vizibili și accesibili la nivelul solului, și au racorduri pentru conectarea directă a furtunurilor și a duzelor de stropire ale pompierilor. Hidranții subterani sunt ascunși sub capacul unei cutii, și necesită folosirea unor hidranți portativi pentru conectarea la rețea. Hidranții portativi sunt dispozitive mobile care se montează pe hidranții subterani și care permit racordarea furtunurilor  și a duzelor de stropire ale pompierilor.

Aceste sisteme sunt reglementate de standardul european SR EN 671-3:2012, care stabilește cerințele și metodele de încercare pentru fabricarea, performanța, evaluarea conformității și marcarea hidranților exteriori. Acest standard a fost adoptat în România în anul 2012, de către Asociația de Standardizare din România (ASRO), ca parte a armonizării legislației naționale cu cea europeană în domeniul siguranței la incendiu.

Scopul acestui articol este de a prezenta ce este standardul SR EN 671-3:2012, ce avantaje oferă hidranții exteriori, și cum se instalează și se întrețin aceste sisteme. Acest articol este destinat celor care doresc să afle mai multe despre această soluție vitală și obligatorie de protecție împotriva incendiilor.

Ce este SR EN 671-3:2012 și ce prevede acest standard

Standardul european SR EN 671-3:2012 este un document tehnic care definește sistemele fixe de stingere a incendiilor cu hidranți exteriori, și care specifică cerințele și metodele de încercare pentru aceste sisteme. Acest standard face parte din seria SR EN 671, care cuprinde și alte două standarde referitoare la hidranții interiori echipați cu furtunuri plate (SR EN 671-2:2012) și cu furtunuri semirigide (SR EN 671-1:2012).

Standardul SR EN 671-3:2012 este necesar pentru a asigura calitatea, siguranța și eficacitatea hidranților exteriori, și pentru a facilita libera circulație a acestor produse pe piața unică europeană. Acest standard este aplicabil tuturor producătorilor, furnizorilor, instalatorilor și utilizatorilor de hidranți exteriori, și este obligatoriu în toate statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv în România.

Standardul SR EN 671-3:2012 prevede următoarele aspecte:

 • Cerințe pentru fabricarea hidranților exteriori, cum ar fi: materialele, dimensiunile, rezistența, etanșeitatea, funcționarea, marcarea și ambalarea.
 • Cerințe pentru performanța hidranților exteriori, cum ar fi: presiunea de lucru, debitul de apă, tipul și dimensiunea racordurilor, tipul și poziția vanelor, tipul și capacitatea cutiilor etc.
 • Metode de încercare pentru verificarea conformității hidranților exteriori cu cerințele standardului, cum ar fi: încercări hidraulice, încercări mecanice, încercări de durabilitate, încercări de funcționare etc.
 • Proceduri pentru evaluarea conformității hidranților exteriori, care implică participarea unor organisme notificate, independente și autorizate, care eliberează certificate și declarații de conformitate, și care supraveghează producția și controlul calității.
 • Reguli pentru marcarea hidranților exteriori, care presupune aplicarea unor etichete și sigle care indică numele și adresa producătorului, numărul standardului, numărul certificatului de conformitate, presiunea nominală, debitul nominal, tipul și dimensiunea racordului, anul de fabricație etc.

Pentru mai multe informații despre standardul SR EN 671-3:2012, puteți consulta site-ul oficial al ASRO

Ce avantaje oferă rețeaua de hidranți exteriori

Hidranții exteriori oferă o serie de avantaje față de alte sisteme de stingere a incendiilor, cum ar fi:

 • Disponibilitatea și accesibilitatea: hidranții exteriori sunt amplasați pe rețelele de distribuție a apei din unitățile administrativ-teritoriale, care trebuie să asigure condițiile de debit și presiune necesare stingerii incendiilor. Astfel, hidranții exteriori sunt disponibili și accesibili în orice moment și în orice loc, pentru pompieri sau pentru alte persoane autorizate, fără a depinde de alte surse de apă sau de alte sisteme de alimentare.
 • Siguranța și eficiența: hidranții exteriori sunt fabricați și testați conform standardului SR EN 671-3:2012, care garantează calitatea, siguranța și eficacitatea acestora. Hidranții exteriori sunt rezistenți la presiune, la uzură, la coroziune, la îngheț, la acțiunea produselor chimice etc. Hidranții exteriori au un debit de apă optim, care permite o stingere rapidă și eficientă a incendiilor, fără a consuma prea multă apă.
 • Armonizarea și compatibilitatea: hidranții exteriori sunt armonizați și compatibili cu celelalte sisteme de stingere a incendiilor, cum ar fi: hidranții interiori, sprinklerele, drencere, extinctoare etc. Hidranții exteriori sunt, de asemenea, armonizați și compatibili cu echipamentele și procedurile pompierilor, care pot interveni rapid și eficient în caz de incendiu.

Un exemplu concret de avantaj al hidranților exteriori este cazul incendiului care a avut loc în anul 2017 la un depozit de materiale reciclabile din județul Ilfov, care a fost stins cu ajutorul hidranților exteriori amplasați pe rețeaua de distribuție a apei din localitate. Acest sistem a permis o intervenție promptă și eficientă a pompierilor, care au reușit să limiteze propagarea focului și să salveze vieți omenești și bunuri materiale.

Cum se instalează și se întrețin hidranții exteriori

Instalarea și întreținerea hidranților exteriori trebuie să se facă în conformitate cu standardul SR EN 671-3:2012, și cu recomandările producătorului și ale instalatorului autorizat. În general, pașii și aspectele de care trebuie să se țină cont sunt următorii:

 • Locația și dimensiunea hidranților: hidranții exteriori trebuie să fie amplasați pe rețelele de distribuție a apei din unitățile administrativ-teritoriale, la o distanță maximă de 150 de metri unul de altul, și la o înălțime de 0,8 metri de la nivelul solului. De asemenea, hidranții trebuie să fie dimensionați în funcție de debitul și presiunea apei, astfel încât să asigure o capacitate de stingere adecvată pentru clasa de incendiu a zonei protejate.
 • Tipul și dimensiunea racordurilor: racordurile sunt piesele care conectează hidranții exteriori cu furtunurile și cu duzele de stropire ale pompierilor. Racordurile pot fi de tip filetat sau de tip rapid, și pot avea dimensiuni de 25, 33 sau 45 de milimetri, în funcție de debitul și presiunea apei. Racordurile trebuie să fie compatibile cu cele ale pompierilor, pentru a facilita intervenția acestora în caz de incendiu.
 • Tipul și poziția vanelor: vanele sunt dispozitive care controlează fluxul de apă prin hidranții exteriori. Vanele pot fi de tip manual sau de tip automat, și pot fi amplasate pe hidranți sau pe conducte. Vanele trebuie să fie ușor de deschis și de închis, și să prevină scurgerile și pierderile de apă atunci când nu sunt folosite.
 • Tipul și capacitatea cutiilor: cutiile sunt recipiente în care se maschează hidranții exteriori atunci când nu sunt folosiți. Cutiile trebuie să fie rezistente la foc, la șocuri și la coroziune, și să aibă un sistem de blocare și de deschidere ușoară.
 • Tipul hidranților: hidranții exteriori pot fi de două tipuri: supraterani sau subterani. Hidranții supraterani sunt vizibili și accesibili la nivelul solului, și au racorduri pentru conectarea directă a furtunurilor și a duzelor de stropire ale pompierilor. Hidranții subterani sunt ascunși sub capacul unei cutii, și necesită folosirea unor hidranți portativi pentru conectarea la rețea. Hidranții portativi sunt dispozitive mobile care se montează pe hidranții subterani și care permit racordarea furtunurilor și a duzelor de stropire ale pompierilor.

Hidranții exteriori sunt sisteme fixe de stingere a incendiilor care oferă o serie de avantaje, cum ar fi: disponibilitatea și accesibilitatea, siguranța și eficiența, armonizarea și compatibilitatea. Aceste sisteme sunt reglementate de standardul european SR EN 671-3:2012, care stabilește cerințele și metodele de încercare pentru fabricarea, performanța, evaluarea conformității și marcarea hidranților exteriori. Instalarea și întreținerea hidranților exteriori trebuie să se facă în conformitate cu standardul și cu recomandările producătorului și ale instalatorului autorizat.

Dacă sunteți interesați să aflați mai multe despre hidranții exteriori, sau să achiziționați astfel de sisteme pentru unitatea dumneavoastră administrativ-teritorială, vă invităm să ne contactați la numărul de telefon afișat pe site, sau să ne trimiteți un e-mail la adresa comenzi@speedfire.ro

De asemenea, vă puteți abona la newsletter-ul nostru pentru a primi cele mai noi oferte și noutăți din domeniul siguranței la incendiu.

Hidranți interiori cu furtunuri plate: ce este standardul SR EN 671-2:2012 și de ce este important pentru siguranța la incendiu

Etichete: Etichetăhidrant incendiu, Etichetăhidranţi de incendiu exteriori, Etichetăhidranti exteriori, EtichetăSR EN 671-3:2012
A fost de ajutor articolul?
DaNu
Echipament PSI0
Nu ai echipament PSI in cos!
Continua cumparaturile
0
Contactează-ne
Bună ziua 👋
Cu ce ​​vă putem ajuta?