Echipamentul pentru pompieri poate include o varietate de articole, cum ar fi:
- Costume de protectie (impermeabile si rezistente la foc)
- Masca de oxigen
- Echipament de respiratie
- Harnasament pentru coborâre și ascensiune
- Extinctoare și furtunuri de apa
- Scule si unelte (cum ar fi securele, topoarele, foarfecile)
- Accesorii (cum ar fi lanterna, baterii de rezerva, etc)
- Transport (cum ar fi autospeciale, hidroavioane)
- Comunicatii (cum ar fi radiouri, telefoane, etc)
Costume de protectie pompieri
Costumele de protecție pentru pompieri sunt proiectate pentru a-i proteja pe pompieri de temperaturi ridicate, flacără, abur și produse chimice periculoase. Acestea sunt fabricate din materiale rezistente la foc, cum ar fi aramida sau Nomex, și au un strat exterior impermeabil. Costumele de protectie sunt compuse din:
- Jacheta de pompier (cu maneci lungi si gluga – prezanta)
- Pantalonii de pompier (cu genunchi si coapse renforce)
- Cizme de pompier (rezistente la foc si apa)
- Manusi de pompier (rezistente la foc)
- Ochelari (protejand ochii de flacari si fum)
Acest echipament de protectie este proiectat pentru a oferi o libertate de miscare si un confort maxim pentru pompier, precum si o protectie eficienta impotriva caldurii si flacarilor.
Masca de oxigen pompieri
Masca de oxigen pentru pompieri este un echipament esențial pentru siguranța lor în timpul intervențiilor în incendii sau alte situații periculoase. Masca de oxigen furnizează aer curat și filtrat pentru a respira, protejându-i de fum și gaze toxic.
Acestea sunt proiectate cu un sistem de filtrare, care poate fi de tipul purificator de aer sau SCBA (Sistem de respirație cu aer comprimat). Sistemele SCBA sunt cele mai utilizate, ele oferă un flux continuu de aer comprimat din rezervor, care este purificat înainte de a fi livrat către mască. Acestea au un display electronic care indica nivelul de aer ramas si alarme care indica schimbarea acestuia.
Masca de oxigen este purtată împreună cu un regulator de presiune, un tub de aer și o mască facială. Masca faciala este proiectata sa se potriveasca bine pe fata, sa fie comoda si sa aiba un scut de protectie impotriva flacarilor.
Este important ca masca sa fie verificata si intretinuta regulat pentru ca sa functione corespunzator si sa protejeze in cazul unui incident.
Echipament de respiratie pompieri
Echipamentul de respirație pentru pompieri, în afară de masca de oxigen, poate include și alte elemente esențiale pentru siguranța lor în timpul intervențiilor în incendii sau alte situații periculoase. Alte echipamente de respiratie sunt:
- Sistemul de respirație cu aer comprimat (SCBA)
- Sistemele de respirație independentă (SRI)
- Sistemele de respirație cu flux scăzut
- Sistemele de respirație cu circuit închis
SCBA este cel mai comun utilizat echipament de respiratie, acesta ofera un flux continuu de aer comprimat din rezervor, care este purificat înainte de a fi livrat către masca, astfel protejandu-i pe pompieri de gazele toxic si fumul in timpul interventiei.
SRI sunt utilizate pentru situatii de scurta durata si ofera o autonomie mai mare, acestea au un filtru incorporat care purifica aerul.
Sistemele de respirație cu flux scăzut și cele cu circuit închis sunt utilizate în cazurile în care este necesară o protecție suplimentară împotriva gazelelor toxice sau a substanțelor chimice. Acestea sunt mai complexe decat cele mentionate anterior, si sunt utilizate in situatii speciale care necesita o protectie suplimentara.
Este important ca acest echipament sa fie verificat si intretinut regulat pentru a functiona corespunzator si a proteja in cazul unui incident.
Echipament de protecție împotriva incendiilor – EN 469
Standardul EN 469 este un standard european pentru echipamentul de protecție împotriva incendiilor, care se aplică costumele și echipamentelor de protecție individuală (EPI) pentru personalul care lucrează în incendii. Acest standard specifică cerințele pentru echipamentele de protecție împotriva incendiilor, cum ar fi:
- Rezistența la foc: costumele și echipamentele de protecție trebuie să reziste la căldură și flăcări, pentru a proteja utilizatorii în timpul incendiilor.
- Impermeabilitate: costumele și echipamentele de protecție trebuie să fie impermeabile, pentru a proteja utilizatorii de apă și abur.
- Rezistența la abraziune: costumele și echipamentele de protecție trebuie să fie rezistente la abraziune, pentru a proteja utilizatorii în timpul activităților care implică atingerea sau frecarea.
- Rezistența la uzură: costumele și echipamentele de protecție trebuie să fie rezistente la uzură, pentru a proteja utilizatorii în timpul activităților care implică mișcare și flexare.
- Vizibilitate: costumele și echipamentele de protecție trebuie să fie vizibile în condiții de iluminare scăzută, pentru a proteja utilizatorii în timpul activităților care implică vizibilitate scăzută.
Standardul EN 469 se aplică costumelor și echipamentelor de protecție împotriva incendiilor pentru personalul care lucrează în incendii, cum ar fi: pompierii, personalul de intervenție în incendii, personalul de salvare în incendii, personalul de intervenție în caz de urgență și personalul care lucrează în incinte cu risc de incendiu.
Este important sa se respecte acest standard atunci cand se achizitioneaza echipamente de protectie pentru personalul care lucreaza in incendii.
-
Aparat de Respirat pentru Pompieri – SCBASună-ne pentru preț
-
Pătură ignifugă (antifoc) 1.8×1.2 mSună-ne pentru preț
-
Pătura ignifugă auto 6m×9m – Pături de incendiu (auto)Sună-ne pentru preț
-
Cizme de stingere a incendiilor cu membrana Sympa-texSună-ne pentru preț
-
Manusi protectie pompieri – PATRON REVOLUTIONSună-ne pentru preț
-
Casca de protectie pompieri – CALISIA VULCAN CV103Sună-ne pentru preț
-
Costum de protectie pompieri – FHR 008 MAX ASună-ne pentru preț
Autospeciale de pompieri
Autospecialele pentru pompieri sunt vehicule specializate utilizate pentru intervenții în incendii și alte situații de urgență. Acestea sunt proiectate pentru a transporta echipamentul și personalul necesar pentru a gestiona situațiile de urgență. Exemple de autospeciale sunt:
- Autospeciala cu apa si spuma (ASAS)
- Autospeciala cu apa si spuma si inalta presiune (ASAS-IP)
- Autospeciala cu apa si spuma si inalta presiune si modul de transport persoane (ASAS-IP-MPT)
- Autospeciala cu modul de transport persoane (MPT)
- Autospeciala cu modul de transport persoane si modul de transport materiale (MPT-MTM)
- Autospeciala de descarcerare (AD)
- Autospeciala de descarcerare si modul de transport persoane (AD-MPT)
- Autospeciala pentru interventii in cazul accidentelor rutiere (AIAR)
Toate aceste autospeciale au echipamente specifice pentru a face fata diferitelor situatii de urgenta, cum ar fi:
- Pompe de apa si spuma
- Furtunuri si accesorii pentru apa si spuma
- Generatoare de energie
- Iluminat de urgenta
- Scule si unelte
- Echipament de protectie pentru personal
- Echipamente de comunicatie
Aceste vehicule sunt proiectate pentru a fi manevrabile si robuste, pentru a putea interveni rapid si eficient in situatii de urgenta.
Etichete: Autospeciale de pompieri, Echipament de protecție împotriva incendiilor, Echipament de protectie pompieri