Autorizatia de securitate la incendiu – ASI

Pasi, componente, legislatie in Romania

În România, autorizarea de securitate la incendiu (ASI) este un proces legal necesar pentru a obține autorizația de funcționare a unui spațiu comercial sau industrial, care atestă că clădirea respectivă respectă cerințele de securitate la incendiu.

Pentru a obține autorizația de securitate la incendiu, sunt necesari următorii pași:

 1. Identificarea categoriei de risc a clădirii: Prima etapă în obținerea unei autorizații de securitate la incendiu este identificarea categoriei de risc a clădirii, care se bazează pe utilizarea și tipul de activitate desfășurată în clădire.
 2. Verificarea conformității cu normele de securitate la incendiu: A doua etapă este verificarea conformității clădirii cu normele de securitate la incendiu, care includ măsurile de prevenire a incendiilor și mijloacele de intervenție în cazul unui incendiu.
 3. Întocmirea documentației pentru autorizația de securitate la incendiu: În această etapă, proprietarul clădirii trebuie să pregătească documentația necesară pentru autorizația de securitate la incendiu, care trebuie să conțină planurile clădirii, documentele tehnice, instrucțiunile și alte informații relevante.
 4. Obținerea avizelor și autorizațiilor necesare: După întocmirea documentației, proprietarul clădirii trebuie să obțină avizele și autorizațiile necesare de la autoritățile competente, cum ar fi Departamentul pentru Situații de Urgență, Agenția pentru Protecția Mediului și Primăria.
 5. Verificarea clădirii de către autoritățile competente: În ultima etapă, autoritățile competente vor efectua o inspecție a clădirii pentru a verifica dacă aceasta respectă cerințele de securitate la incendiu. Dacă clădirea este conformă, proprietarul va primi autorizația de securitate la incendiu.

Componentele unei autorizații de securitate la incendiu pot varia în funcție de categoria de risc a clădirii și de normele de securitate la incendiu în vigoare. În general, o autorizație de securitate la incendiu poate include:

 • Descrierea clădirii și a activităților desfășurate în interiorul acesteia
 • Planurile clădirii, inclusiv planurile de evacuare și de acces pentru serviciile de urgență
 • Specificații privind materialele de construcție și instalările de siguranță la incendiu, cum ar fi detectoarele de fum, sprinklerele și sistemele de ventilație
 • Procedurile de prevenire a incendiilor și de intervenție

Procedurile de prevenire a incendiilor și de intervenție sunt componente importante ale autorizației de securitate la incendiu și includ:

 1. Prevenirea incendiilor: Aceste proceduri se referă la măsurile preventive pe care proprietarul clădirii trebuie să le ia pentru a preveni incendiile. Acestea pot include verificarea și întreținerea instalațiilor electrice, depozitarea adecvată a substanțelor inflamabile și a altor materiale periculoase, curățarea regulată a spațiilor de lucru, instruirea angajaților în materie de securitate la incendiu și implementarea unui plan de evacuare.
 2. Intervenția în cazul unui incendiu: Aceste proceduri se referă la măsurile pe care proprietarul clădirii și angajații trebuie să le ia în cazul unui incendiu, inclusiv alertarea serviciilor de urgență, evacuarea clădirii, utilizarea stingătoarelor și a altor mijloace de luptă împotriva incendiilor, precum și stabilirea punctelor de adunare și alte proceduri de siguranță.

Legislația relevantă pentru autorizația de securitate la incendiu în România include, dar nu este limitata la următoarele acte normative:

 1. Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor
 2. Ordinul MAI nr. 163/2007 privind Normele metodologice pentru aplicarea Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor
 3. Normele tehnice de apărare împotriva incendiilor pentru clădiri, aprobate prin Ordinul MDRAP nr. 984/2005
 4. Ordinul IGSU nr. 163/2021 privind stabilirea procedurilor specifice pentru emiterea avizelor și autorizațiilor prevăzute de Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor.

Este important să se respecte legislația și procedurile specifice pentru a obține o autorizație de securitate la incendiu validă și pentru a proteja siguranța și securitatea personalului și a vizitatorilor clădirii.

*Securitatea la incendiu și autorizarea la punerea în funcțiune a clădirilor – Modificări legislative

Etichete: ASI, autorizare securitate la incendiu, Autorizația de securitate la incendiu
A fost de ajutor articolul?
DaNu
Echipament PSI0
Nu ai echipament PSI in cos!
Continua cumparaturile
0
Contactează-ne
Bună ziua 👋
Cu ce ​​vă putem ajuta?